GEZELSCHAP St. SCHOUT BIJ NACHT

Stichting SCHOUT BIJ NACHT is eind 2018 opgericht door Dio van Velden. Hij heeft de zakelijke en artistieke leiding en zet de koers uit. Er zijn geen vaste acteurs en medewerkers. Voor iedere productie wordt een nieuwe ploeg geworven. Altijd een mix van ervaren spelers, talentvolle studenten aan kunstvakopleidingen en ambitieuze regisseurs en vormgevers. Ruw en erudiet. Provocerend en kwetsbaar. Een verzameling freaks boordevol talent!

Artestieke en zakelijke leiding: 

Dio van Velden

Dio van Velden is allround theatermaker, cultureel ondernemer en uitvoerend artiest. Initiatiefnemer van St. Schout bij Nacht. Hij studeerde cum laude af aan de Rotterdamse theaterschool o.l.v. Paul Rottger, Sylvia Weening en Christiaan Mooij. En volgde de schrijversvakschool ’t Colofon o.l.v. Jan Boerstoel en Jacques Kloters.

Hij speelde ruim 25 jaar in dinershows van John de Mol/Wentink Events, het Parijse Rios Moore en het Duitse Palais des Fous. Was jarenlang artistiek leider en hoofdentertainer bij Party Company en de Arjan van Dijk Groep. Uitstapjes naar film (o.a. ‘Pim Museum’ van Pieter Kramer), opera (‘Aida’ en ‘Iwan de Verschrikkelijke’), festivals (Noorderzon met ‘Stedelink’ van de New Yorkse choreograaf Donald Fleming en ‘Curve’ van Sweigmann& en het Houten Huis, Boulevard Den Bosch, Boven Y-festival met Dogtroep) en fotografie (coverstory TIME). Maar had ook een tiental jaar zijn eigen dinershowtheaters ‘ALCATRAZ’ en ‘De Heksenkethel’. Hij regisseert aanstormende theatertalenten. In o.a. ‘Festen’, ‘Mama Mia’, ‘Die Welle’ en ‘Lord of the Flies’.

Dio bedenkt, produceert, schrijft en speelt. Belangrijke kenmerken van zijn werk zijn: publieks-participatie, community-art en totaalbeleving. Vaak op bijzondere locaties. Zijn werken worden wel hilarische tragedies genoemd. Recent speelde hij in ‘DORIAN’: een productie van het Noord Nederlands Toneel onder regie van Christophe Coppens en in de eerste productie van St. Schout bij Nacht: ‘Glory Glory Holelujah!’ en in een door hem bewerkte versie van ‘Wie is de Koe’ naar Bredero. Hij schrijft voor weblog Theater 050 en is aanjager van ‘KETCHUP’ en ‘COURTISANE’.

Missie & Visie

Doel: Het doel van de stichting is het tot stand brengen van culturele en/of educatieve projecten die actueel en/of maatschappelijk van belang zijn: ‘Community Art’. De stichting bereikt dit door het initiëren, schrijven, regisseren, produceren en/of uitvoeren van theaterproducties waarbij publieksparticipatie, locatietheater en totaalbeleving belangrijke kenmerken zijn. 

Een Schout bij Nacht is een viceadmiraal. Die altijd op het laatste schip van een vloot vaart en (vooral bij nacht) die vloot in de gaten houdt. Gevaren tijdig signaleert en pareert. Wij van Schout bij Nacht houden geen voorhoedegevecht, staan niet op de barricades maar strijden vanuit de achterhoede. Met theater als middel.

Een Schout bij Nacht is ook een plant. Een winterharde plant welke eigenlijk altijd gebruikt wordt als borderplant. Een solide afscheiding. Om kwetsbare tuinen en borders te beschermen tegen oprukkend onkruid, ongewenste betreding en vernieling. Iets wij van Schout bij Nacht voorstaan: het signaleren van ebbende tolerantie en acceptatie jegens kwetsbare groepen. En daar iets aan doen. Met theater als middel.

Schout
Bij Nacht

Turfsingel 1031
9712 KM, Groningen

KVK: 726 340 22
IBAN: NL06 RABO 0333 0855 31

Contact
gegevens

Stichting Schout bij Nacht
telefoon: 06 – 37 03 29 66
di t/m vr 10.00 – 17.00 uur

info@schoutbijnacht.nl